Ψωριασική αρθρίτιδα

 

Μια διπλή και απρόβλεπτη πάθηση


Έπειτα από μερικά χρόνια από την εκδήλωση της ψωρίασης, ο ασθενής μπορεί να προσβληθεί από ψωριασική αρθρίτιδα.


Πρόκειται για μορφή φλεγμονώδους, χρόνιας αρθρίτιδας, η οποία εκδηλώνεται σε διάφορες αρθρώσεις του σώματος. Χορηγείται διαφορετική θεραπεία από τη θεραπεία για τις δερματικές βλάβες και η πορεία της ασθένειας δεν μπορεί να προβλεφθεί. Η ψωριασική αρθρίτιδα ανήκει στην κατηγορία των σπονδυλοαρθροπαθειών. Διακρίνεται από τις άλλες μορφές φλεγμονώδους αρθρίτιδας κυρίως βάσει της συνυπάρχουσας δερματικής πάθησης. Η ψωριασική αρθρίτιδα  εκδηλώνεται με επεισόδια και υπάρχουν παρεμβολές περιόδων ύφεσης ποικίλης διάρκειας.

 

Προσβάλλει τις περιφερικές αρθρώσεις (γοφοί, ώμοι, άκρα χεριών και ποδιών) σε ποσοστό 70% των περιπτώσεων και ορισμένες φορές και την σπονδυλική στήλη (γνωστή ως αξονική προσβολή). Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να προσβάλλει και τις ενθέσεις, δηλ. τις περιοχές όπου οι τένοντες προσφύονται στα οστά της άρθρωσης, γεγονός το οποίο μπορεί να εξηγήσει τον πόνο στις πτέρνες κλπ...


Η πάθηση αυτή συνήθως εκδηλώνεται μεταξύ των ηλικιών των 30 και των 50 και αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ωστόσο, οι άνδρες παρουσιάζουν πιο συχνά αξονική προσβολή, συγκριτικά με τις γυναίκες που συνήθως υποφέρουν κυρίως από περιφερική αρθρίτιδα. Ο ακριβής αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από ψωριασική αρθρίτιδα παραμένει άγνωστος, εκτιμάται, όμως, ότι πλήττει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού (1). Ωστόσο, η ψωριασική αρθρίτιδα είναι περισσότερο διαδεδομένη στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση.


 

Κατανόηση της φλεγμονής


Στις υγιείς αρθρώσεις οι απολήξεις των οστών καλύπτονται από χόνδρο για να αποφεύγονται οι φθορές κατά την κίνηση της άρθρωσης. Η αρθρική κοιλότητα περικλείεται από αγγειακή μεμβράνη, γνωστή ως αρθρικός υμένας. Ο αρθρικός υμένας εξασφαλίζει στους χόνδρους και τις απολήξεις των οστών σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ο υμένας αυτός ενισχύεται από μια πιο άκαμπτη δομή που ονομάζεται αρθρικός θύλακας. Η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλει τις περιοχές όπου οι απολήξεις των οστών εισέρχονται στον αρθρικό θύλακα και πιο συγκεκριμένα, τις περιοχές όπου ο τένοντας προσφύεται στο οστό της άρθρωσης (δηλ. τις ενθέσεις).

Καθώς τα τοιχώματα των αγγείων στις συγκεκριμένες περιοχές διογκώνονται, διαδικασία γνωστή ως αγγειοδιαστολή, αυξάνεται η ποσότητα του υγρού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδήματος και πρηξίματος. Μόλις σχηματιστεί το οίδημα, τα λευκά αιμοσφαίρια μεταναστεύουν στην περιοχή αυτή. Τα λευκά αιμοσφαίρια σε συνδυασμό με το οίδημα προκαλούν περεταίρω φλεγμονή και πόνο.
 

Αίτια ψωριασικής αρθρίτιδας


Τα αίτια που προκαλούν τη συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση παραμένουν άγνωστα, ωστόσο η κληρονομικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς υποφέρουν από ψωριασική αρθρίτιδα, παρουσιάζουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη ασθένεια. Ο μονοζυγωτικός δίδυμος ενός προσβεβλημένου ασθενούς, παρουσιάζει 75% πιθανότητες να νοσήσει. Διαβάστε περισσότερες γενικές πληροφορίες για τα αίτια της ψωρίασης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
(1) Gladman et al., Ann Rheum Dis, 2005.

Ενημέρωσε ένα φίλο Εκτύπωση Αρχή σελίδας Προσθήκη στα αγαπημένα Αποποίηση ευθύνης
Søgaard & Co. - Mere web for pengene