Σε ποια σημεία εμφανίζεται η ψωρίαση;

 

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος. Παρακαλώ κάντε κλικ στα κόκκινα σημεία (σύνδεσμοι) της εικόνας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψωρίαση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

 

Η ψωρίαση συνήθως διαφέρει ανάλογα με το σημείο του σώματος όπου εμφανίζεται, ενώ μπορεί να μην παρουσιάζονται ακριβώς τα ίδια συμπτώματα στα διαφορετικά σημεία τους σώματος όπου εμφανίζεται και να μην ισχύουν οι ίδιες θεραπείες για όλα τα σημεία.

 

Αν υποφέρετε από ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, τον κορμό ή κάποιο άλλο συγκεκριμένο σημείο, κάντε κλικ στον αντίστοιχο σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες.

 

Δείτε επίσης την ενότητα: θεραπείες.

 

Κάντε κλικ στα κόκκινα σημεία και διαβάστε περισσότερα για τα σημεία εμφάνισης

 

 
 

Ψωρίαση νυχιών

 

 

Τα νύχια προσβάλλονται συχνά από την ψωρίαση. Πρόκειται για την «ψωρίαση των ονύχων», ή ψωρίαση των νυχιών. Η ψωρίαση των νυχιών αφορά το ήμισυ περίπου των ασθενών με ψωρίαση. Τα νύχια των χεριών προσβάλλονται συχνότερα συγκριτικά με τα νύχια των ποδιών.

 

Η διαταραχή της διαδικασίας κερατινοποίησης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, γεγονός το οποίο μεταβάλλει τη φυσική όψη των νυχιών.

Κατά την εκδήλωση της ψωρίασης μπορεί να προσβληθούν μόνο τα νύχια, κυρίως στην περίπτωση των παιδιών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση στιγμάτων ή αυλακώσεων στα νύχια. Λόγω του σημείου εμφάνισής της, η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να είναι επώδυνη.

 

Τα άτομα που έπασχαν από ψωρίαση για αρκετά χρόνια, διατρέχουν, ωστόσο, μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν βλάβες στα νύχια συγκριτικά με τα άτομα που πρόσφατα προσβλήθηκαν από την ασθένεια.

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωρίασης των νυχιών;


Παρατηρείται πάχυνση του νυχιού και η επιφάνειά του καλύπτεται από στίγματα, τα οποία του προσδίδουν όψη δακτυλήθρας.

 

Σε πολλές περιπτώσεις το νύχι μπορεί εύκολα να αποκολληθεί από το δάκτυλο (το φαινόμενο του διαχωρισμού του νυχιού από την κοίτη του καλείται επίσης και ονυχόλυση).

 

Παράλληλα, μπορεί να παρατηρηθούν και περεταίρω βλάβες: το δέρμα κάτω από το νύχι μπορεί να γίνει παχύτερο (υπωνύχια υπερκεράτωση), μπορεί να εμφανιστούν αυλακώσεις κατά μήκος του νυχιού και εγκάρσιες γραμμώσεις, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και αποχρωματισμός του, με εμφάνιση κιτρινωπών ή ροδοκίτρινων πλακών. Σε ορισμένες περιπτώσεις το νύχι γίνεται λευκωπό ή αδιαφανές, φαινόμενο γνωστό ως λευκονυχία. Σε γενικές γραμμές, το νύχι μπορεί να αποχρωματιστεί, να γίνει εύθραυστο και να ξεφλουδίζει.

 

Τα νύχια μπορούν να αποκολληθούν ή να καταστραφούν εντελώς από αυτήν την κατάσταση.

 

Η φλεγμονή μπορεί επίσης να επεκταθεί κάτω από το νύχι και στην προκειμένη περίπτωση η θεραπεία είναι δύσκολη, καθώς οι βλάβες δεν έρχονται σε επαφή με τον αέρα.

 

  

Η ψωρίαση των νυχιών σχετίζεται πάντα με βλάβες σε άλλα σημεία του σώματος;

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα νύχια είναι το μοναδικό σημείο που προσβάλλεται από βλάβες, υπάρχει όμως πιθανότητα να προσβληθούν και άλλα σημεία του σώματος. Φαίνεται ότι τα άτομα που υποφέρουν από γενικευμένη ψωρίαση παρουσιάζουν μεγαλύτερη προδιάθεση να εκδηλώσουν ψωρίαση των νυχιών. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από σοβαρή ψωρίαση των νυχιών, χωρίς να παρουσιάζουν άλλες σοβαρές δερματικές βλάβες.

 

Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που εκδηλώνουν ψωρίαση των νυχιών εκδηλώνουν και ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μορφές της παθολογικής αυτής κατάστασης.

 

 

Τα ψωριασικά νύχια επιμολύνονται πιο εύκολα από τα υγιή νύχια;

 

Όταν αποκολλάται το νύχι από την κοίτη του, στο κενό που δημιουργείται μπορούν να εμφανιστούν αποικίες βακτηρίων και ζυμομυκήτων τα οποία προκαλούν επιμόλυνση. Γι' αυτόν το λόγο είναι απαραίτητη η σχολαστική καθαριότητα και η προστασία των νυχιών κατά τη διάρκεια χειρωνακτικών εργασιών.

 

 

Μπορεί να υπάρξει σύγχυση μεταξύ της ψωρίασης και των άλλων ασθενειών που προσβάλλουν τα νύχια;

 

Η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές και η διάγνωσή της δεν είναι πάντα άμεση, ιδιαίτερα όταν οι αλλοιώσεις των νυχιών δεν σχετίζονται με βλάβες στο δέρμα.

 

Υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος για τη σύγχυση της ψωρίαση με την ονυχομυκητίαση (μυκητίαση). Σε περίπτωση αμφιβολίας, μόνο η μυκητολογική εξέταση μπορεί να οδηγήσει σε μια ακριβή διάγνωση. Έτσι, ο ιατρός θα είναι πλέον σε θέση να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

 

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των νυχιών;

 

Πρωτίστως, θα πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρείτε τα νύχια σας όσο το δυνατόν πιο στεγνά, καθώς η υγρασία αυξάνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν με το ξύσιμο και σε άλλα σημεία του σώματος.

 

Θα πρέπει να φοράτε ελαστικά γάντια ή γάντια από βινύλιο όταν πραγματοποιείτε εργασίες στο νερό, ενώ σε περίπτωση που κάποιο ξένο σώμα εισέλθει κάτω από τα νύχια σας, θα πρέπει να το αφαιρέσετε με μαλακό βουρτσάκι και όχι με αιχμηρό μεταλλικό αντικείμενο.

 

Όταν πλένετε τα χέρια σας, θα πρέπει να στεγνώνετε καλά τα ακροδάκτυλά σας με ένα χαρτομάντιλο, προκειμένου να απορροφάται η υγρασία, η οποία μπορεί να εισχωρήσει κάτω από το νύχι.

 

Δεν πρέπει να λιμάρετε τα νύχια.

 

Αν παρουσιαστεί ασυνήθιστο πρήξιμο στο δέρμα γύρω από τα νύχια, ο ιατρός σας θα πρέπει να τα εξετάσει προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει μόλυνση.

 

 

Πώς πρέπει να περιποιείστε τα νύχια;

 

Η περιποίηση των αδυνατισμένων από την ψωρίαση νυχιών είναι δύσκολη. Συνιστάται να έχετε τα νύχια σας κοντά, καθώς τα μακριά νύχια μπορούν να πιαστούν και να αποκολληθούν ευκολότερα από το δάκτυλο, αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμού. Επίσης, τα μακριά νύχια είναι πιο ευαίσθητα στις μολύνσεις.

 

Θα πρέπει να φροντίζετε να μην καταστρέφετε τα πετσάκια και να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις άκρες των νυχιών, κυρίως των ποδιών, εφόσον μπορούν να εισέρθουν στο δέρμα προκαλώντας περεταίρω φλεγμονή (φαινόμενο γνωστό ως είσφρηση όνυχος). Θα πρέπει να συμβουλεύεστε ιατρό όταν παρατηρείτε πάχυνση στα νύχια των ποδιών σας. 

 

 

Μπορείτε να φοράτε βερνίκι νυχιών;

 

Ορισμένες φορές η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να προκαλέσει αμηχανία, ιδιαίτερα όταν η εργασία σας απαιτεί να έρχεστε σε επαφή με κόσμο. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε δυναμωτική βάση για να καλύψετε τα στίγματα της επιφάνειας των νυχιών και στη συνέχεια να εφαρμόζετε χρωματιστό βερνίκι.

 

 

Σημεία-κλειδιά

  • Το ήμισυ των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση παρατηρούν αλλοιώσεις στα νύχια τους (1).
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νύχια μπορούν εύκολα να ανασηκωθούν, ή να εμφανίσουν στίγματα ή αυλακώσεις, να αποκολληθούν και να αποχρωματιστούν.
  • Η ψωρίαση των νυχιών είναι αντιαισθητική και μπορεί να προκαλέσει αμηχανία.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιποιείστε τα νύχια σας και να τα κόβετε κοντά, προκειμένου να περιορίσετε τον κίνδυνο τραυματισμού και επιμόλυνσης.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

1) Dubertret, Psoriasis (Κεφάλαιο 29), 1994

 

Διαβάστε περισσότερα 

 

Διαβάστε περισσότερα για την φροντίδα των νυχιών με ψωρίαση

 

Κλικ στην εικόνα

Φροντίδα νυχιών

 

Ενημέρωσε ένα φίλο Εκτύπωση Αρχή σελίδας Προσθήκη στα αγαπημένα Αποποίηση ευθύνης
Søgaard & Co. - Mere web for pengene